1 Mai – Ziua internaţională a muncii

--- Ce sărbătorim exact pe 1 Mai? 
Cum zice şi titlul, sărbătorim ziua internaţională a muncii. Nu toate ţările au sărbătoare naţională. Chiar USA, ţara de unde au pornit toate, nu sărbătoreşte oficial.
Citat de pe Wikipedia: „Ziua de 1 mai a devenit cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piaţa Heymarket din Chicago. Numărul greviştilor se ridicase la peste 65.000. În timpul unei demonstraţii, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaților de la întreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. Poliția a intervenit, 4 protestatari au fost împușcați şi mulți alții au fost răniți....” 

--- De ce au luptat oamenii ăştia, de ce şi-au dat viaţa? Pentru ce?
Pentru a reduce orele de lucru. Adică să ne bucurăm de 8 ore de muncă pe zi (legal). Pentru condiţii mai bune, pentru respect şi consideraţie.

Sărbătoream „mai mult” pe vremea comuniştilor. Ieşeam toţi în stradă (obligaţi – forţaţi), cu pancarte, steaguri şi strigam „Trăiască Ceauşescu, Trăiască partidul comunist, etc etc.etc.”.
În loc să-i lase pe oameni în pace, să se odihnească, să stea cu familiile, să meargă la iarbă verde...

Aşadar îţi urez ŢIE, care munceşti fie într-o fabrică, birou, şantier, spital, magazin, sau pe câmp...
ŢIE care munceşti de acasă,
ŢIE care eşti mamă şi munca ta nu este recunoscută legal (nici chiar moral),
şi ŢIE care ai grijă de un bătrân, de părinţi: îţi doresc La mulţi ani FERICIŢI şi împliniţi! 


Şi nu lucra pentru avere... nu vei fi niciodată fericit. Ba dimpotrivă.
Nu trăi ca să munceşti, munceşte ca să trăieşti.
Munceşte să ai un trai decent. Stai cu familia, bucură-te de ea.

La mulţi ani şi celor care poartă numele de Iosif,  pe 1 mai este şi sărbătoarea sfântului Iosif muncitorul. (şi la ortodoxi şi la catolici. Am zis bine, nu?!)

La mulţi ani fericiţi, dragă tată, La mulţi ani fericiţi, frate drag.

Post a Comment

4 Comments

  1. Nu inteleg totusi de ce 2 mai este zi libera. Zi de refacere dupa betie sau cum...

    ReplyDelete
  2. Mi se pare corect. :p Totuşi, cred că doar anul acesta este liber... cu ocazia Paştelui. S-au intercalat sărbătorile.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Este liber pentru a putea avea "cei de sus" si bugetarii un weekend prelungit...sa mearga si ei la mare, ca toata lumea, dar nu in vama... ci la bulgari, greci, turci etc. :) . Si cred ca e al doilea an cand se "intampla" sa fie liber si pe 2 mai .

      Delete
    2. De acord.Frate, n-am văzut marea de o veşnicie. Nici la Moldova nu mi-am mai permis. :D Da, s-a nimerit bine, mă bucur pentru muncitori. Nu şi pentru cei de la putere care muncesc de se spetesc...

      Delete

Într-o lume plină de critici și negativitate, schimbăm perspectiva: să împărțim iubire. 🌟
PS 1 Dacă nu vrei să comentezi ca Anonim, penultimul rând din "Comentaţi ca Comment as/Name/URL:" dă posibilitatea de a-ţi scrie numele (cu sau FĂRĂ adresă URL).
PS 2 Dacă nu răspund repede este pentru că nu am acces la internet. Mai merg în pădure uneori.:D Mulţumesc.

>