Scurtă istorie a zilei mondiale a femeii

Ziua internațională a femeii este sărbătorită în întreaga lume pe 8 Martie.

La noi, cine ştie exact de ce (rămăşiţe de pe vremea comuniştilor cred) este înțeleasă ca ziua mamei.
În unele ţări, această sărbătoare este declarată oficial zi liberă; în China femeile au după amiaza liberă.
În România nu este declarată zi liberă, din câte ştiu eu. Din fericire, anul acesta (2014) cade sâmbăta şi majoritatea femeilor vor fi acasă împreună cu familia.

Mulţi ignorăm cum, de ce, în care context, cu ce preţ a fost instaurată această zi mondială a sexului frumos.

Femeile au trebuit să lupte pentru drepturile sociale şi politice (egalitate) pe care le au în ziua de astăzi. Asta pentru că erau puternic discriminate, în condiţiile în care munceau cot la cot cu bărbaţii, fiind plătite mai puţin, şi nu aveau drept de vot.

Istoria este lungă şi presărată cu multe evenimente, unele sângeroase, legate de această sărbătoare.

Prima zi internațională a femeii a fost sărbătorită în anul 1911 (pe 19 Martie) în Germania, Austria, Danemarca şi Elveţia.

În 1908, în SUA, din cauza opresiunii şi a discriminării, 15 000 de femei au manifestat pe străzile din New York cerând un program de lucru mai scurt, plată mai bună şi drept de vot.

Pe 25 martie 1911 în fabrica de textile Triangle Shirtwaist, din New York, a izbucnit un incendiu în care peste 140 de femei (cu vârste între 16 şi 23 de ani) şi-au pierdut viaţa. Multe erau imigrante de origine italiană sau evreiască.
Incidentul a fost lung mediatizat, atrăgând atenţia supra condiţiilor în care munceau femeile. Imediat au fost luate măsuri de îmbunătăţire a legislaţiei americane în domeniu.

Rusoaicele au celebrat pentru prima dată ziua internaționala a femeii în ultima duminică din februarie 1913. În acelaşi an, după multe dezbateri, 8 Martie a fost declarată zi mondială a femeii.

În 1914 multe femei din întreaga Europa au mărșăluit pentru solidaritate între femei şi împotriva războiului.

În 1917 femeile din Rusia au declanșat la Petrograd (Sankt Petersburg) o „grevă pentru pâine şi pace” după ce 2 milioane de soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa în timpul războiului. Aceasta reprezentând prima etapă a Revoluţiei Bolşevice în urma căreia femeile au primit drept de vot. În octombrie (același an) 
Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să oficializeze ziua internațională a femeii în Uniunea Sovietică.

Comuniştii au folosit această sărbătoare în scop propagandistic. Pe 8 martie era celebrată un anume tip de femeie = revoluţionara sau „muncitoarea eroină”.

Organizația națiunilor unite (ONU) a declarat anul 1975 drept „Anul internațional al femeii

În 1982, femeile din Iran, au recurs la un act de curaj extrem, fără precedent: şi-au dat la o parte vălul care le acoperă faţa.

Sursă: realitatea net: http://www.realitatea.net/ziua-internationala-a-femeii-8-martie_1129005.html

Chiar dacă la noi este confundată cu ziua mamei, ca ereditate comunistă, această zi este o celebrare a egalității între oameni. Egalitate câștigată prin sacrificii, lupte şi suferinţe nemărginite a mii de femei din întreaga lume.
Haideţi să-i dăm creditul care merită.

Oferiţi o floare femeilor de lângă voi, indiferent dacă sunteţi copii, bărbaţi, sau femei. Din dragoste, respect şi admiraţie.

Mă gândesc că femeile care habar nu au ce este munca nu ar trebui să sărbătorească. Nu este ziua lor. Evident, este un gând personal; parcă ar fi comunist. Pfffffffffffff. :D

**
Daca ai apreciat, te rog da un like, share, lasa un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alatura-te la fomidabila pagina de Facebook. O gasesti tu pe undeva pe aici. Se plimba aiurea. Nu stiu ce-i cu ea.
Dar mai ales nu uita sa ma urmaresti sau sa-mi citesti cartile pe Amazon.



Post a Comment

4 Comments

  1. Alexandra Enasoae6 March 2014 at 18:42

    inca putine zile si se va apropia:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, se apropie amândouă zilele, pentru cine nu ştia, în martie se sărbătoreşte şi ziua bărbatului.

      Delete
  2. mare confuzie cu aceasta zi,eu nu sarbatoresc in nici un fel,poate prin munca,maine muncesc...distractie placuta la femeile care sarbatoresc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu cred că sunt multe femei care sărbătoresc, cel puţin nu se prea obișnuiește pe la noi. Poate prin alte ţări. Nu prea am văzut vreo femeie să stea cu roţile-n sus în ziua asta. Eu merg la părinţi la beut. :D Mulţumesc în numele celor care sărbătoresc.

      Delete

Într-o lume plină de critici și negativitate, schimbăm perspectiva: să împărțim iubire. 🌟
PS 1 Dacă nu vrei să comentezi ca Anonim, penultimul rând din "Comentaţi ca Comment as/Name/URL:" dă posibilitatea de a-ţi scrie numele (cu sau FĂRĂ adresă URL).
PS 2 Dacă nu răspund repede este pentru că nu am acces la internet. Mai merg în pădure uneori.:D Mulţumesc.

>